Az idei tanév első félévében 108 diákot támogat Székesfehérvár Önkormányzata az „Alba Regia” tanulmányi ösztöndíjjal. A Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte ma délután azokat a középiskolásokat és a felsőoktatásban tanuló hallgatókat, akik sikeresen pályáztak.

Székesfehérvár Önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a diákság támogatását, tanulmányainak segítését és annak motiválását, hogy minél több fiatal maradjon a városban. Ennek érdekében egyre több lehetőséget biztosít a fehérvári diákok tanulmányi előmeneteléhez mind a középiskolai oktatás, mind a felsőoktatás terén. Ennek egyik példája az „Alba Regia” tanulmányi ösztöndíj, amelyet a város közgyűlése alapított fehérvári szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók, valamint fehérvári egyetemisták támogatására. A 2018/2019-es tanév első félévére szóló támogatásokra – Alba Regia Középiskolai Ösztöndíjra, az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíjra, valamint a 2018. szeptember 1. napjától bevezetett Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanács Ösztöndíjra  – szeptember 28-ig lehetett pályázni.

A díjazottakat dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a Városháza Dísztermében. „Ez a mai nap az itt ülő diákok jövőjén keresztül a város közösségének jövőjéről szól. Amikor ezt az ösztöndíjrendszert kitaláltuk és életre hívtuk, az volt a cél, hogy a kifejezetten jó tanulmányi eredményeket szem előtt tartva ösztöndíj formájában nyújtsunk segítséget a diákoknak, a családoknak, és ennek keretében ismerjük el a fiatalok munkáját. 108 ösztöndíjat adunk át több mint 7,5 millió forint értékben. Székesfehérvár Önkormányzata tudatosan bővíti a lehetőséget, hogy növekedjen az ösztöndíjasok száma.” A polgármester kiemelte, a 2018/2019-es tanévtől kezdődően a Székesfehérvári SZC Jáky József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói és a Kodolányi János Egyetem hallgatói, valamint a Hallgatói Tanácsban résztvevő fiatalok is részesülhetnek Alba Regia ösztöndíjban.

Ebben a szemeszterben összesen 108 fiatalnak nyújt támogatást a város. A 9. évfolyamon 19, a 10. évfolyamon 16, a 11. évfolyamon 19 középiskolás, valamint 17 első, 15 harmadik és 13 ötödik féléves egyetemi hallgató, és a Székesfehérvári Felsőoktatási Hallgatói Tanács Tagjai közül 9 fő nyerte el a támogatást. Így a 2018/2019-es tanév I. félévében összesen 108 nyertes pályázó kap öt hónapra szóló ösztöndíjat, a középiskolások havi 10 000 forintot, az egyetemi hallgatók havi 20 000 forintot, míg a Hallgatói Tanács tagja havi 5 000 forintot.