Tájékoztatók letöltése:

https://ikk.hu/hirek/jovo-tanevtol-indul-az-okleveles-technikuskepzes

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/tajekoztato_az_okleveles_technikuskepzesrol_pdf-1606477623298.pdf

Okleveles technikusképzés

Iskolánkba felvételt nyert diákok 2021. szeptemberétől bekapcsolódhatnak az okleveles technikusképzésbe.

Mi az okleveles technikusképzés lényege?

A program a technikum és a felsőoktatási intézmény – valamint a duális partner vállalat(ok) – együttműködésén alapszik.

A tanulók a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik a technikumot.

A képzésbe beépített többlet ismeretanyag elsődlegesen felsőfokú alapozó ismeretek elsajátítására irányul.

A képzési idő a „hagyományos” technikumival megegyező (5 év).

Az ágazati alapoktatás a közös ágazati tartalommal folyik, vagyis az első két évben ugyanúgy az ágazati alapismereteket sajátítják el a tanulók. A többlet oktatási tartalom a szakmaválasztást követően, a szakirányú oktatás során épül be a képzésbe.

Melyek az okleveles technikusképzés előnyei?

A képzés elvégzését követően a tanulók tanulmányi eredményük függvényében felvételre kerülnek az együttműködésben részes felsőoktatási intézménybe.

Az előre meghatározott kreditpontok elismerésével a felsőfokú tanulmányok időtartama lerövidülhet. A tudásbeszámítás feltételeit és a felsőfokú képzés időtartamát a technikum és a felsőoktatási intézmény együttműködési  megállapodása rögzíti. A kreditbeszámítás eredményeként felszabadult időt a hallgató akár képzési területének bővítésére vagy munkavállalásra is tudja fordítani.

A tanuló abban az esetben is kérelmezheti a megszerzett tudás elismerését, ha más felsőoktatási intézményben tanul tovább (a beszámítás az adott intézmény eljárásrendje szerint történik).

A duális képzőhelyekkel való együttműködésnek köszönhetően a hallgatók felsőfokú duális képzése folytatódhat ugyanannál a cégnél, amellyel szakképzési munkaszerződésük volt.

A képzést elvégzettek a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölést használhatják.

A technikumi képzés további előnyei:

  • közismereti oktatás a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban
  • a képzés végén egyszerre szerezhető érettségi végzettség és szakképzettség
  • a szakmai vizsga a kötelező vizsgatárgyak mellett ötödik érettségi vizsgatárgyként kerül figyelembe vételre, emelt szintű vizsgaként
  • előrehozott érettségi vizsga lehetősége három tantárgyból
  • szakképzési ösztöndíj, a tanulmányok sikeres befejezését követően egyszeri pályakezdési juttatás
  • duális képzésben a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összegű munkabér
  • szociális helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján pályázat útján nyújtott támogatás
  • két szakma és egy szakképzettség megszerzése ingyenes

Kiknek ajánlott az okleveles technikusképzés?

Azoknak a jó tanulmányi eredménnyel rendelkező tanulóknak, akik tudatosan szeretnék építeni jövőjüket.

Azoknak, akik érettségi végzettséggel szakmát kívánnak tanulni.

Mikor lehet bekapcsolódni a programba?

A képzésbe jelentkezni lehet:

A középiskolai felvételi eljárás során – ebben az esetben a tanulónak már 9. évfolyamtól biztos helye van a programban (azzal, hogy az első két évben ugyanazokat az ágazati alapismereteket tanulják, mint a nem okleveles osztályokban és megfelelő ágazati alapvizsgát tesz);

az ágazati alapoktatást követően kimagasló alapvizsgát tevők – a szabad férőhelyek függvényében;

érettségi végzettséggel – a képzés ebben az esetben főszabályként kettő éves

Az okleveles technikusképzésben való részvétel feltételei:

A programba tanulmányi eredményük figyelembevételével, előre meghatározott kritériumok alapján juthatnak be a jelentkezők.

Iskolánkban indul a 2021/2022-es tanévben okleveles technikus képzés – GÉPÉSZET Ágazatban

9. évfolyamon a 0411-es tagozatkódú osztályunk ebben a képzéstípusban indul.

 

Tervezett szakmajegyzékes kimenet:

OKLEVELES GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI TECHNIKUS 

Okleveles technikus képzéssel kapcsolatban Horváth Lajos Zoltán igazgató urat keressék az igazgato@gr-szechenyi.hu címen vagy h-p 8.00-16.00 között a 06701980251-es telefonszámon.

Az új képzési forma egyenes utat nyit a felsőoktatásba

Jövő szeptemberben indulhatnak az első okleveles technikusképzések a technikumokban. A tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmények közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek szakmát és érettségit, majd tanulmányaikat akár felvételi nélkül folytathatják az adott szakirányú egyetemen.

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekre. Az új képzési forma lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezhessék. A program keretében nemcsak a közép- és felsőfokú oktatási tartalmak, hanem a duális képzés összehangolására is lehetőség nyílik. Így a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak.

A szakképzési rendszer ezzel egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy egy fiatal akár 16 éves korától valódi vállalati környezetben szerezzen gyakorlatot, jusson saját jövedelemhez és végül felsőfokú végzettséghez is. A diákok számára az okleveles technikusképzés tudatosan tervezhető életpályát, kiszámítható munkalehetőséget, a gazdálkodó szervezetek számára pedig hatékonyabb utánpótlási, toborzási eszközt jelent.

A képzésben a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek. A szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a középfokú tanulmányaikat a hagyományos szakképzésben megkezdő diákok is bekapcsolódhatnak.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Az új lehetőség magasabb szintű tudást és egyenes utat biztosít a felsőoktatásba. Az okleveles technikusképzést 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg elsősorban műszaki, informatikai és gazdálkodási területeken, de emellett például az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban is. A képzési forma Budapesten és 12 vidéki városban fűzi szorosabbra a szakképzési intézmények és az egyetemek együttműködéseit.”

Bővebb tájékoztatás az okleveles technikusképzésről itt érhető el.

 

Hírforrás: ITM