Tájékoztatók letöltése:

https://ikk.hu/hirek/jovo-tanevtol-indul-az-okleveles-technikuskepzes

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/tajekoztato_az_okleveles_technikuskepzesrol_pdf-1606477623298.pdf

Iskolánkban két évfolyamoni indul a 2021/2022-es tanévben okleveles technikus képzés – GÉPÉSZET Ágazatban

9. évfolyamon a 0411-es tagozatkódú osztályunk ebben a képzéstípusban indul.

 

Tervezett szakmajegyzékes kimenet:

OKLEVELES GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI TECHNIKUS 

13. évfolyamon érettségizetteknek 2 éves okleveles technikus képzés gépészet ágazatban. Ezen a szakon külön felvételi eljárás lesz!

Tervezett szakmajegyzékes kimenet:

OKLEVELES GÉPGYÁRTÁS-TECHNOLÓGIAI TECHNIKUS 

okleveles technikus képzéssek kapcsolatban Horváth Lajos Zoltán igazgató urat keressék az igazgato@gr-szechenyi.hu címen vagy h-p 8.00-16.00 között a 06701980251-es telefonszámon.

Az új képzési forma egyenes utat nyit a felsőoktatásba

Jövő szeptemberben indulhatnak az első okleveles technikusképzések a technikumokban. A tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmények közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek szakmát és érettségit, majd tanulmányaikat akár felvételi nélkül folytathatják az adott szakirányú egyetemen.

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekre. Az új képzési forma lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezhessék. A program keretében nemcsak a közép- és felsőfokú oktatási tartalmak, hanem a duális képzés összehangolására is lehetőség nyílik. Így a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak.

A szakképzési rendszer ezzel egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy egy fiatal akár 16 éves korától valódi vállalati környezetben szerezzen gyakorlatot, jusson saját jövedelemhez és végül felsőfokú végzettséghez is. A diákok számára az okleveles technikusképzés tudatosan tervezhető életpályát, kiszámítható munkalehetőséget, a gazdálkodó szervezetek számára pedig hatékonyabb utánpótlási, toborzási eszközt jelent.

A képzésben a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek. A szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a középfokú tanulmányaikat a hagyományos szakképzésben megkezdő diákok is bekapcsolódhatnak.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Az új lehetőség magasabb szintű tudást és egyenes utat biztosít a felsőoktatásba. Az okleveles technikusképzést 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg elsősorban műszaki, informatikai és gazdálkodási területeken, de emellett például az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban is. A képzési forma Budapesten és 12 vidéki városban fűzi szorosabbra a szakképzési intézmények és az egyetemek együttműködéseit.”

Bővebb tájékoztatás az okleveles technikusképzésről itt érhető el.

 

Hírforrás: ITM