Eredményeink 2013/2014

Az OKTV döntőjén Angol nyelvből 1. helyezést ért el Hrnjak Martin (13.G).

A Megyei Matematikaversenyen 1. helyezett lett Farkas Tamás (11.D), 2. helyezett Láng Gábor (11.B).

A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen 2. helyezett lett Borsányi Máté (9.E), Szabó Béla (10.D), Farkas Tamás (11.D), Varsányi Tamás (12.E).

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2. helyezést ért el Tamáska Roland (11.D), 3. helyezett lett Lengyel Tamás (9.D).

Az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyen országos 6. helyezést ért el Pék Marcell (10.G), megyei fordulóba jutott Molnár Áron.

Burcsik Barnabás 9.F osztályos tanuló a Diákolimpia döntőjén Mezei futásban 1. helyezést, 1500m síkfutásban 2. helyezés ért el.

A Székesfehérvár Önkormányzata által rendezett Alapfokú városi kézilabda bajnokságon iskolánk csapata 1. helyezést ért el.

A Diákolimpia döntőjén amatőr kézilabda kategóriában megyei első, országos harmadik helyezett lett a Széchenyi csapata.

A pusztaszabolcsi Fridrich Margit megyei színjátszó és versmondó versenyen A helység kalapácsa c. játékával iskolánk színjátszó köre második helyezést ért el.


Kreatív Széchenyisek – Az Audi versenyétől Ingolstadtig vezetett az út

Most töltik megérdemelt pihenésüket a Székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjai azon az ingolstadti nyereményúton, amit az év végi Audi Kreaktivity 2013 verseny fődíjaként elhozhattak.

Az iskola igazgatója, Dominó Csaba úgy összegezett: ez a különleges verseny évek óta sok tanulójuknak adott már sikerélményt, ám arra a legbüszkébb, hogy az idei tanév két csapata  oly nagyszerűen helytállt az országos megmérettetésen, hogy  két dobogós helyet is elhozott a városnak. A ,,Fehérvár-1”, azaz Németh Gábor, Raffai Zsombor József, Szabó Dávid (11.F) az aranycsapat, a „Vazs-Betony” (hogy az anyagszerűségnél maradjunk!) bronzérmet nyert Prim Ádám, Schmidt Attila, Schwarcz László és Szabó Bálint (13.A)révén.

Hogy mitől is volt nagy kihívás ez a győri verseny? A győztesek így kezdtek a munkához: „Amikor 9. osztályban megláttuk az akkori Audi Kreaktivity-re készülőket, eldöntöttük, egyszer mi is részt veszünk ezen. És most, 11. osztályos tanulókként tényleg vállalkoztunk egy modellautó építésére. A szigorú követelmények sora: az autó nem működhet távirányítással és a meghajtásnak elektromosnak kell lennie, az áramforrása pedig maximum egy 9 voltos elem. A jármű méretei nem haladhatják meg az 500 mm hosszúságot, 500 mm szélességet és 300 mm magasságot. Ezen kívül kötelező ellátni LED világítással és egy saját készítésű Audi Sport vagy Audi Q designra hasonlító külső borítással. A mi autónk vázszerkezete és a DC motor egy modellautóból került kiszerelésre. A karosszériát házilag gyártottuk. Anyaga műszaki és etikett papír, melyet hajtogatással alakítottunk ki. Formaterve pedig egy Audi Q7. Az autóban sok elektronika található, köztük egy PIC16F877-es fejlesztőpanel, egy motorvezérlő, egy infravezérlő és egy optikai leválasztó. A kész karosszérián elhelyeztünk egy LED-es világítást. A kocsi méretei: 490 mm hosszú, 210 mm széles, 160 mm magas, és végsebessége kb. 3 m/s.”

A „Vazs-Betony” csapat indulása kicsit kalandosabban kezdődött: „Az osztályfőnökünk – Sziksz Csilla tanárnő – hívta fel a figyelmünket arra, hogy lesz ez a verseny. Délután megnéztük, hogy meddig van a jelentkezési határidő, és láttuk, hogy csak aznap éjfélig. Telefonon egyeztettük a dolgokat, összeírtunk egy gyártási tervet, melyet le kellett fordítani német nyelvre. De sikerült az első akadályon túljutni! Mikor visszajeleztek, hogy elfogadták a jelentkezésünket, újra összeültünk. Az eredeti tervhez képest sok mindent változtattunk az időhiány miatt is. A több változat után a következő megoldás mellett döntöttünk: a kaszni egy Audi R8-as autó 1:10-es mása, melyet bliszter eljárással készíttettünk és saját igényeink szerint színre fújtunk. Úgy gondoltunk, hogy valami egyedi gyártásút is rakjunk a kocsira, ezért egy saját tervezésű könnyűfém felnit találtunk ki. Az irányítást két darab optikai szenzor végezte. Az autó indítása egy mágnes segítségével történt.”

A rendezvénynek az AUDI oktatóközpontja adott otthont úgy, hogy a meghívásos versenyen a 14 legértékesebbnek tartott pályamű gyakorlati bemutatására adtak lehetőséget a diákságnak Győrben. A 6 tagú szakmai zsűri rengeteg szempont alapján értékelt – így az autó kinézete, sebessége, technikai kivitelezése, a modellt bemutató prezentáció igényessége, előadásmódja, no és a csapatmunka alapján. Viszont az az kocsi nyerhetett csak, amelyik a legrövidebb idő alatt teljesítette a 15 métert az  ,,S” alakú pályán. A kétfutamos verseny első fordulójában a Fehérvár-1 járgánya rögtön az élre került, a Vazs-Betonyé az 5. legjobb időt futotta. A délutáni erőpróba előtt a számos szakmai program (kiállítás, akadémiai tájékoztató, Szujó Zoltánnal való beszélgetés, autókülönlegességek stb.) mellett a versenyautók tesztelésére, a hibaigazításokra is volt mód.

A „Vazs-Betony” négyese így emlékszik vissza a folytatásra: „A 2. futamon elég nagy stresszben voltunk, mert a tesztek alatt néhányszor falnak ment az autó, és meg is állt a célba érkezés előtt. A verseny szerencsésen alakult, mert bár az időeredmény alapján nem az elsők voltunk, de csak nekünk sikerült szabályosan végigmenni a pályán, és még 3 másodpercet sikerült javítani az első futamhoz képest. Az eredményhirdetést nagy várakozás előzte meg. Mi az 5. helyre vártuk magunkat, és mikor kiderült, hogy a képzeletbeli dobogó 3. fokára álltunk fel, nagyon örültünk. Mi ezzel az eredménnyel maximálisan elégedettek vagyunk, hisz nekünk maga a részvétel is nagy megtiszteltetést jelentett!

A „Fehérvár-1” kommentárja: „Majdnem mindenki sikeresen teljesítette a pályát több-kevesebb hibával, ahol mi indultunk utoljára, de újból hoztuk a formánkat. Nem volt egyetlen ellenfél sem, aki vészesen megközelítette volna a mi autónk sebességét vagy hibátlanul tudott a pályán végighaladni. Ezért a második futamban is az volt a legfontosabb, hogy ne rontsunk el semmit. Szerencsére az autó megfelelően remekelt végig, úgyhogy büszkén és győztesen zártuk a napot. Azt gondoljuk, hogy az Audi Kreaktivity egy nagyszerű rendezvény, ahova érdemes eljutni. És végezetül szeretnénk megköszönni a segítséget Kiss Antal tanár úrnak, aki rengeteget segített a jármű elkészítésében.”

Dr. Göde Andrea


Triplázott a Széchényi a Kaszás Gábor emléktornán

Közel kétszáz középiskolást mozgatott meg idén a Kaszás Gábor emléktorna, amellyel immár 22. alkalommal tisztelegtek a város középfokú intézményeinek ifjú labdarúgói a Videoton egykori mestere előtt. A remek színvonalú megmérettetést zsinórban harmadszor a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola nyerte, és hódította el végérvényesen a díszes serleget.

Bizonyára sokan emlékeznek, és látták élőben a Kaszás Gábor irányította Videotont, amely nem csak eredményeivel, hanem látványos játékával is kitűnt a honi mezőnyből a 80-as-90-es évek fordulóján. A fiatalon, mindössze 42 esztendősen, tragikus hirtelenséggel elhunyt szakember emlékét 1993-óta a középiskolák válogatott csapatai számára kiírt teremtorna őrzi Székesfehérváron.

A lányoknál előző héten bonyolították le a torna összecsapásait, a nevező öt csapat közül a Tóparti Gimnázium együttese bizonyult a legjobbnak a körmérkőzéses rendszerű megmérettetésen.

A 12 gárdát felvonultató fiúknál már az előcsatározások is nagy küzdelmet hoztak, és az érmekért zajló összecsapásokat követően a Videoton FC több korosztályos játékosát soraiban tudó Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola csapata ünnepelhetett, a 2. helyen az Árpád Szakképző Iskola, míg a 3.-ként a Váci Mihály Szakképző Iskola zárt. A gólkirály Dobsa Gergő (Árpád), a legjobb kapus Spandler Mátyás (Széchenyi) lett, a legjobb mezőnyjátékosnak, pedig Bognár Bencét (Széchenyi), és Hushegyi Csabát (Árpád) választották.


Csucsánszky Zoltán a Videoton U21-es csapatának edzője annak idején játékosa volt Kaszás Gábornak.

– A legkellemesebb emlékeim vannak róla, meghatározó volt a pályám alakulásában. Fiatal, és ütőképes csapatot faragott az akkori társaságból, csapatszinten is jó eredményeket értünk el vele, egyénileg, pedig belőlem, és több társamból is kihozta a maximumot. Annyiban kötődöm a tornához most, hogy a jelenlegi csapatomból többen is pályára léptek a Széchenyi és az Árpád színeiben.

Kaszás Gábor fia, Péter minden évben ellátogat a tornára, idén sem hiányozhatott, és a díjátadásokban is részt vett.

– Nagyon jó érzés, hogy ennyi év után is ápolják édesapám emlékét Székesfehérváron, jó látni, hogy a fiatalok mennyire ügyesek. Több srácon is érződött, hogy magas szinten űzik a sportágat. 12 évesen rendszeresen ott voltam a stadionban, szerethető, jó Vidire és sok nézőre emlékszem.

Nyulasi Péter a győztes iskola csapatát felkészítő testnevelő tanár természetesen boldogan fogadta a gratulációkat.

– Minden esély megvolt arra, hogy döntőbe jutunk, hiszen a diákolimpián elért 2. hely arra predesztinált minket, hogy itt mindenképpen éremmel zárjunk. Szerencsés helyzetben van az iskola, hogy több diákja is a legmagasabb szinten játszik klubjában.

A XXII. Kaszás Gábor Emléktorna végeredménye: 1. Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola, 2. Árpád Szakképző Iskola, 3. Váci Mihály Szakképző Iskola, 4. Kodolányi János Középiskola

A győztes Gróf Széchenyi SZKI csapatának tagjai: Spandler Mátyás, Bognár Bence, Vas Ádám, Kummer Máté, Radács Milán, Sejben Viktor, Babolek Zoltán, Kókány Péter. Edző: Nyulasi Péter

(feol.hu – Káldor András)


B33 kosárlabda kupa – Megyei forduló Székesfehérváron

Márciusban Székesfehérváron zajlott a Decathlon B33 Középiskolás Kosárlabda Kupa Fejér megyei selejtezője, ahol a mi csapatunk – Brownwood Andrew 10.G, Horváth Richárd 10.G, Nyulász Barnabás 9.G, Osváth Bence 9.A  összeállításban – is részt vett. Felkészítő tanárunk: Szilassy László.

A fiúk mérkőzéseivel kezdődött meg a játék 10 órakor a Vizivárosi Általános Iskolában. Az alapszakasz befejezése után a csapatok átballagtak Széchenyi István Műszaki Szakközép Iskola tornatermébe. Itt kezdődtek meg 14 órakor a lányok mérkőzései, valamint a fiúk keresztjátéka. A keresztjátékot a helyosztók, az elődöntők, a bronzmeccs, és természetesen a döntő követte. A bronzmeccsen szoros, vért izzadós küzdelemben a Széchenyi diákjai diadalmaskodtak. A döntőben a Teleki és a Vasvári összecsapásában utóbbi bizonyult jobbnak. A lányoknál első lett a Szekszárdi csapat, utánuk a Vasvári és a Ciszterci következett. A rendezvényt dobóverseny zárta, amit a fiúk közül a Széchenyis Nyulász Barnabás, a lányok közül pedig a Telekis Benkó Anna nyert meg.

A rendezvény lebonyolítása kulturált és jó a hangulatú volt, a végén mindenki mosollyal az arcán távozhatott. Szerintem – ha jövőre is megrendezik a programot – még több nevezőt és nézőt várhatnak a szervezők.

Horváth Richárd (10.G)