ktar

A Székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola Könyvtára 1939 óta áll az intézmény diákjainak, tanárainak és dolgozóinak rendelkezésére. 1978-ban önálló helyiséget kapott a könyvtár, majd 2003-ban újabb helyiséggel bővült. A 2005-ös felújítás alkalmával a korábbi két helyiségből nagyobb egybefüggő teret alakítottunk ki. Még a felújítás előtt gazdagodott a könyvtár új bútorokkal is, ezeket nyertes pályázatokból sikerült finanszíroznunk.
A könyvtár alapterülete jelenleg 118 m2, könyvállománya mintegy 30000 kötet. Az iskola diákjainak 85 százaléka tagja a könyvtárnak, rendszeresen látogatja a könyvtárat és kölcsönöz. A könyveket részben fenntartó támogatásból, részben pályázatokból vásárolja a könyvtár. Gyűjtőkörünk kiterjed az iskolában oktatott közismereti és szakmai tárgyak tankönyveire, e tárgyakhoz kapcsolódó ismeretterjesztő és szakirodalmat is gyűjt a könyvtár. A teljesség igényével gyűjtjük a középiskolai kötelező irodalmat (szépirodalom) valamint válogatással a klasszikus és kortárs szépirodalmat. A kéttannyelvű képzés bevezetésével párhuzamosan ugyanezen tárgyak angol nyelvű irodalmának beszerzését is megkezdtük.
Elsős diákjainkat iskolai könyvtár-informatika órák segítik a tájékozódásban és a könyvtár későbbi önálló használatában. Az iskola könyvtára ideális tartózkodó hely a diákoknak a szünetekben, és a tanítás befejeztével is. Néhány számítógép is a diákok rendelkezésére áll a könyvtárban. Időnként vetélkedők, irodalmi rendezvények is színesítik a könyvtár életét.
A könyvtár számítógépesítése az adatbevitellel már 12 évvel ezelőtt elkezdődött, majd vonalkóddal láttuk el a könyveket. A Szirén nevű könyvtári programot használjuk, amely iskolánk honlapjáról is elérhető, és amelynek segítségével akár otthonról is kereshetünk a könyvtár állományában. Három évvel ezelőtt bevezettük a legmodernebb számítógépes kölcsönzést. A kölcsönzést vonalkód-leolvasó segítségével végezzük.

A könyvtár nyitva tartása a 2021/2021. tanévben:

Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök:  8.00-15.00

Péntek: 8.00-12.00

tudes

Első “Csészényi” beszélgetés: BRÁDA Csaba gépészmérnök, mérnöktanár, tankönyvszerző

2021.10.20. 14.30-16.00

Következő beszélgetés: CSICSMAN Gabriella angol és orosz nyelvtanár a továbbképzésekről tart beszámolót.

2021.11…. (szervezés alatt…)